Eğer İş yerinde Psikolojik Şiddete uğrarsam bunun için profesyonel yardım almak şart mı? Mobbinge uğramamak için ne yapabilirim?
Mobbing veya psikolojik şiddet, kişinin iş yerinde sürekli olarak psikolojik, duygusal, fiziksel veya sosyal açıdan taciz edilmesi, zorlanması ve dışlanması gibi durumları ifade eder. Mobbing mağduru olmak, kişinin iş yaşamındaki performansını ve motivasyonunu olumsuz etkileyebilir ve psikolojik olarak da zarar verebilir.
Mobbinge uğradığınızı anlamak için, aşağıdaki belirtilere dikkat edebilirsiniz:
Sürekli olarak eleştirilmeniz veya aşağılanmanız
İş arkadaşlarınız veya yöneticileriniz tarafından dışlanmanız
İş arkadaşlarınız veya yöneticileriniz tarafından sürekli olarak görevlerinizi değiştirilmesi veya size yeni görevler verilmesi
İş arkadaşlarınız veya yöneticileriniz tarafından sürekli olarak iş yerindeki faaliyetlerinizin takip edilmesi
İş arkadaşlarınız veya yöneticileriniz tarafından fiziksel veya sözlü tacize uğramanız
Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız, mobbinge uğradığınızı düşünebilirsiniz. Ancak, kesin bir teşhis koymak için bir uzmanla görüşmeniz önerilir. Bu konuda profesyonel yardım almak size destek olabilir ve sorununuzu daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.
İş yerinde psikolojik şiddete uğramanız durumunda, profesyonel yardım almak şart değildir ancak faydalı olabilir. Psikolojik şiddete maruz kalmak iş yaşamınızı olumsuz etkileyebilir ve psikolojik olarak zorlayıcı olabilir. Bu nedenle, bir psikolog veya danışmanla görüşmek, yaşadığınız sorunları açıklığa kavuşturmak ve size nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenmek için yardımcı olabilir. Ayrıca, bir avukatla da görüşerek, yasal olarak ne yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Mobbinge uğramamak için ne yapabilirim?
Mobbing, iş yerinde yaşanan bir sorun olduğu için, bu sorunu önlemek için iş yerindeki tüm çalışanların birlikte çalışması gerekir. Ancak, aşağıdaki adımlar mobbingi önlemenize yardımcı olabilir:
1. İş yerindeki politikaları ve kuralları bilin: İş yerindeki politikaları ve kuralları öğrenin ve bu kurallara uyun. İşyerinizin kurallarının iş arkadaşlarınız ve yöneticileriniz tarafından da uygulanmasını sağlayın.
2. İletişim: İyi bir iletişim kurmak, işyerindeki sorunların çözümü için önemlidir. İş arkadaşlarınızla ve yöneticilerinizle açık, dürüst ve saygılı bir iletişim kurun.
3. Çalışma ortamının iyileştirilmesi: İşyerinde güvenli, sağlıklı ve destekleyici bir çalışma ortamının sağlanması önemlidir. Çalışma ortamının iyileştirilmesi, mobbingin önlenmesine yardımcı olabilir.
4. Eğitim ve farkındalık: İş yerinde mobbingin ne olduğunu, nasıl önleneceğini ve iş yerindeki olumsuz davranışların sonuçlarını anlatan eğitimler almak veya bu konuda farkındalık yaratmak önemlidir.
5. Destek almak: İş yerinde mobbinge uğradığınızı düşünüyorsanız, hemen bir uzmandan yardım alın. Bu, iş yerindeki mobbing davranışlarının daha ciddi sonuçlar doğurmasını önleyebilir ve sizi içinde bulunduğunuz durumdan kurtarabilir.
Sonuç olarak, iş yerinde mobbing' in önlenmesi için iş arkadaşlarının ve yöneticilerin birlikte çalışmaları gerekmektedir. İş yerindeki politikalara uyulması, iyi bir iletişim, çalışma ortamının iyileştirilmesi, eğitim ve farkındalık ve profesyonel destek almak, iş yerinde mobbingin önlenmesine yardımcı olabilir.
İsterseniz Mobing ve her türlü psikolojik destek hattımızı 0544 724 36 50 arayıp hem profesyonel yardım alabilir hem de bu vahim durumu raporlaştırıp haklarınızı savunabilirsiniz.
Keyifli, konforlu, profesyonel iş ve özel yaşam dilerim hepinize...