Adem Eser

Tarih: 05.08.2024 08:28

DUA VE ÖNEMİ

Facebook Twitter Linked-in

DUA VE ÖNEMİ 
Dua, çağırmak, yakarmak, istemek anlamlarına gelir. Duanın ana hedefi, insanın durumunu Allah’a arz etmesi, O’na niyazda bulunması olduğuna göre Allah ile kul arasında bir diyalog anlamı taşır.
Dua, kul ile sonsuz kudret sahibi olan Allah arasında bir köprü ve diyalogdur.
Allah’a El Açın Ki, Önünüze Yollar Açılsın!
Dua, Allah ile konuşarak insanın kendi durumu hakkında bilinçli olmasıdır.
"Kullarım, beni senden sorarlarsa, (bilsinler ki), gerçekten ben (onlara çok) yakınım. Bana dua edince, dua edenin duasına cevap veririm. O halde, doğru yolu bulmaları için benim davetime uysunlar, bana iman etsinler." (Bakara 186)
Bizlere Şah damarımızdan daha yakın olan gönlümüzden geçeni bizden daha iyi bilen Rabbimiz buyuruyor ki bana dua ediniz ki duanızı kabul edeyim. 
Allah’a El Açın Ki, Önünüze Yollar Açılsın!

Dua, Allah ile konuşarak insanın kendi durumu hakkında bilinçli olmasıdır.

Dua, insanda fıtrî bir olgudur. Bu sebepledir ki, bütün dinlerde mevcuttur. Üstün bir varlığa inanan her insan şu veya bu şekilde dua eder.
"Onlardan, “Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi ateş azabından koru” diyenler de vardır." (Bakara 201)
Peygamber Efendimiz s.a.s Şöyle buyurmuştur;
"Duâ ibâdetin özüdür"' Allah yanında duâdan daha değerli birşey yoktur. Çünkü "duâ, dinin direği, semâvât ve arzın nûru ve mü'minin silâhıdır". "Duâ eden bir kimse helak olmaz". Allah kendisine duâ edilmesi ve duâda ısrar edilmesinden hoşlanır, "Kendisine duâ etmeyene de gazâb eder'. (Tirmizi)
"Denildi ki: "Ey Allah'ın Resûlü! En ziyade dinlenmeye (ve kabule) mazhar olan dua hangisidir?"
"Gecenin sonunda yapılan dua ile farz namazların ardından yapılan dualardır!" diye cevap verdi." 
"Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kapıları açılmış demektir. Allah'a taleb edilen (dünyevî şeylerden) Allah'ın en çok sevdiği afiyettir. Dua, inen ve henüz inmeyen her çeşit (musibet) için faydalıdır. Kazayı sadece dua geri çevirir. Öyle ise sizlere dua etmek gerekir." 
"Rasülullah (s.a.v) buyurdular ki: "Her gece, Rabbimiz gecenin son üçte biri girince, dünya semasına iner ve:"Kim bana dua ediyorsa ona icabet edeyim. Kim benden bir şey istemişse onu vereyim, kim bana istiğfarda bulunursa ona mağfirette bulunayım" der."

"(Allah'ın kabul ettiği) üç müstecab dua vardır, bunların icâbete mazhariyetleri hususunda hiç bir şekk yoktur. Mazlumun duası, müsâfirin duası,  babanın evladına duası."

“Rabbimiz! Biz, ‘Rabbinize iman edin’ diye imana çağıran bir davetçi işittik, hemen iman ettik. Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla. Kötülüklerimizi ört. Canımızı iyilerle beraber al.”  (Al-i İmrân 193)
Dua bir İbadettir,Dua Allah’a Yakın Olmaktır,Dua Kötülüklerden Uzaklaşmadır,Duanın İnsan Psikolojisine Etkileri Vardır,Zorluklarla Mücadelede Dua edilir,Dua İnsanı Hayata Bağlar,Mutlu ve Sevinçli Günlerde Dua edilir,Dua ile Acılar Hafifler.
Dua insana manevi huzur verir.
Özellikle şu günlerde vatanımıza milletimize ve Gazze'deki Müslüman kardeşlerimize dua edelim.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —