SPOR 2.07.2024 10:01:00 0
Şuhutta pehlivanlar 24 yıl aradan sonra boy gösterdi

Karaadilli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği ve Karaadilli Belediyesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlik, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu’nun katkılarıyla unutulmaz anlara sahne oldu.
 

Afyonkarahisar genelinden 49 sporcunun katıldığı Karaadilli Yağlı Pehlivan Güreşleri, izleyicilere heyecan dolu anlar yaşattı. Katılımın yoğun olması ve güreşçilerin gösterdiği üstün performans, hem sporcuları hem de seyircileri memnun etti. Karaadilli’nin sakinleri, bu tarihi etkinliğin yeniden canlanmasıyla birlikte büyük bir gurur ve sevinç yaşadı.GÜREŞLERE KATILAN BAŞPEHLİVANLARGüreşlere Orhan Okulu, Yusuf Can Zeybek, Mustafa Taş, Osman Aynur, Enes Doğan, Mustafa Batu, Ramazan Bircan, İbrahim Çoraman, Ünal Karaman, Ali Altun, İLKTUR EŞİLEŞMELERİ Afyonkarahisar 1. Şuhut Karaadilli Yağlı Güreşleri’nde ilk turda 2 güreş yapıldı. Mustafa Batu ile İbrahim Çoraman, Yusuf Can Zeybek ile Ünal Karaman eşleşti. Rakiplerini mağlup eden Musfata Batu ile Yusuf Can Zeybek çeyrek finale kaldılar.


 

ÇEYREK FİNAL EŞLEŞMELERİ
Orhan Okulu – Yusuf Can ZeybekMustafa Taş Ali AltunMustafa Batu – Osman AynurEnes Doğan – Ramazan BircanÇeyrek final karşılaşmasında Mustafa Taş Ali Altun’u, Mustafa Batu Osman Aynur’u, Enes Doğan ise Ramazan Bircan’ı yendi. Güreş severler ise nefeslerini tutarak erken final olan Yusuf Can Zeybek Orhan Okulu arasında yaşandı. Son derece çekişmeli geçen güreşleri Orhan Okulu kazanarak adını yarı finale yazdıran 4’ncü başpehlivan oldu.YARI FİNALDE PAŞANIN ASLANLARI GÜREŞTİÖte yandan yarı finalde Muratpaşa’nın iki başpehlivanı eşleşti. ‘Paşa’nın aslanı’ diye bilinen Orhan Okulu ile ‘Paşa’nın yavru aslanı’ diye anılan Enes Doğan yarı finalde rakip oldular. Güreşi Orhan Okulu kazanarak adını finale yazdırırken, ikinci yarı final karşılaşmasında ise Antalya Büyükşehir Güreşçiler Musfata Taş ile Mustafa Batu karşı karşıya geldi. Mustafa Batu, Mustafa Taş’ı mağlup ederek finalde Orhan Okulu’nun rakibi oldu.Mustafa Batu ile Orhan Okulu karşı karşıya geldi. Çekişmeli geçen müsabakada Orhan Okulu, rakibi Mustafa Batu’yu yenerek başpehlivan unvanını kazandı. Orhan Okulu, bu zaferiyle birlikte güreş severlerin büyük takdirini topladı. Güreşleri yaklaşık 7 bin güreşsever takip ederken 24 yıllık hasretin bittiği nefeslerin tutulduğu heyecan dolu güreşlere Şuhut Kaymakamı Harun Reşit Han, Şuhut Belediye Başkanı Muhittin Özaşkın, Karaadilli Belediye Başkanı Hüseyin Şahin, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, İyi Parti Milletvekili Hakan Şeref Olgun, İyi Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Muhammet Mısırlıoğlu, CHP Afyonkarahisar İl Başkanı Faruk Duha Erhan ve MHP Şuhut İlçe Başkanı Ali Durmaz katıldı.
Yarismaya katilan Baspehlivan Yusuf Can Zeybek, vatandaslarin etkinligi olan ilgisinin kendilerini çok memnun ettigini kaydetti.Zeybek ayrica 24 yıl aradan sonra böyle bir etkinliğe tekrar başlamanın da daha güzel ve farkli oldugunu dile getirerek emegi geçenlere tesekkür etti.
Karaadilli Belediye Başkanı Hüseyin Şahin ise konuyla ilgili açıklamalarında, "Karaadilli yağlı güreşleri 1950 öncesi Kamit Ağa Namı değer Gamit Ağamızın Mehmet efendinin çocuklarına düğün hediyesi olarak güreşci yetiştirmesiyle başladı. 1950 yılından sonra geleneksel olarak 1980 yılına kadar devam etmiş. Kırkpınar'dan sonra ikinci Kırkpınar olarak adlandırılmış. 1980 yılından itibaren ise 2000'li yıllara kadar belli aralıklarla yapılmış. O yüzden 2000 yılından bugüne kadar hiç yapılmamış. Hiç yapılmayan güreşleri tekrar yaparak tarihimizi canlandırmak Türklüğümüzü yaşatmak amacıyla böyle bir girişimde bulunduk. Başpehlivanlar ile de anlaştık. Eski güreş şu hocamız Kemal Yılmaz hocamız ile de görüştük. Ona da katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Biz de bunu bir dernek üzerine kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında kısıtlı bu yüzden biz katkıda bulunamadık. Ama destekçilerimiz sponsorlarımız bizi yalnız bırakmadı. Onlar sayesinde bu organizasyonu en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Burada emeği geçenleri ilk başta Karaadilli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği zaten bu işin düzenleyicisi olarak onlar görülüyor. Bu etkinliklerimi geçen herkese gönülden teşekkürlerimi sunuyorum " dedi. 
Karaadilli Kültürünü Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yaşar Şen ise konuyla ilgili açıklamalarında, "Şimdi bu güreşler 1950 yılında başladı. 1999 yılına kadar devam etti sonra durakladı ve bu sene seçimleri Hüseyin Şahin kazandı. Seçimlerden sonra Karaadilli Belediye Başkanımız Hüseyin Şahin hocam Karaadilli güreşlerini başlatalım dedi. Ben de belediye başkanımızın dediğini kabul ettim. Ve hep birlikte Bu ateşi beraber yakacağız. Ne mutlu bizlere ne mutlu bizden sonra bu ateşi sürdürecek gençlere" dedi. 
Haber: Recep Dikici