Gün FM’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü nedeniyle bir program gerçekleştirildi. Programa Afyonkarahisar Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Elif Kılıç ve Afyonkarahisar Adliyesi Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Nursel Can konuk oldu.
“Ülkemizde 2000’li yıllardan itibaren 25 Kasım’da her yıl çeşitli etkinlikler gerçekleştirilmektedir” diyen Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü Elif Kılıç, “Gerçekleştirilen etkinlikler ile konuya ilişkin farkındalık arttırma ve zihniyet dönüşümü sağlanması hedeflenmektedir. Özellikle bu sene 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü kapsamında öncelikle erkeklerin ve üniversite öğrencileri dahil gençlerin konuya ilişkin farkındalığının arttırılması, ŞÖNİM ve SHM Şiddetle Mücadele İrtibat Noktalarının başvuru mekanizması olarak amaçları ve sundukları hizmetlere ilişkin bilinirliklerinin arttırılması hedeflenmektedir. Bu yıl afiş ve broşürlerimizde, ‘Şiddete karşı SES ol’ ve ‘İnsana sevgi yakışır’ sloganlarını kullanacağız. Sosyal medyada ise #ŞiddetUzaklaştırır etiketi ile paylaşımlar yapılacak. AVM’ler, Pazar yerleri, kuaför salonları, toplu taşımanın sağlandığı duraklarda ŞÖNİM’in amacı ve sunulan hizmetlerle ilgili bilgilendirmede bulunacağız” diye konuştu.
Şiddet mağdurları nerelere başvurabilir?
Programda şiddet mağdurlarının başvurabileceği kurumları sıralayan Kılıç, “Bu kurumları Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM), ASH İl Müdürlükleri ve Sosyal Hizmet Merkezleri, ALO 183 Sosyal Destek Hattı, KADES Uygulaması, Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile Mahkemeleri, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü, Baro, Kolluk Birimleri, Polis Merkezleri, Jandarma Karakolları ve Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlar olarak sayabiliriz” dedi.
“Müdürlüğümüzde, Sosyal Çalışmacı, Psikolog ve Pedagoglar çalışmaktadır”
Afyonkarahisar Adliyesi Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü (ADM) Nursel Can ise Müdürlüğü ile ilgili bilgiler aktardı. ADM’nin 1 Haziran 2020 tarihinde Afyonkarahisar Adliyesinde de kurulduğunu söyleyen Can, “Müdürlüğümüzde, Sosyal Çalışmacı, Psikolog ve Pedagoglar çalışmaktadır. Müdürlüğümüzde Bilgilendirme Yönlendirme Bürosu, Kırılgan Grup Destek Bürosu, Hukuk Yargılaması Destek Bürosu, Ceza Yargılaması Destek Bürosu bulunmaktadır. Müdürlüğümüzde mağdurların adli süreç boyunca hakları ve ihtiyaçları doğrultusunda alabilecekleri yardımlar hususunda bilgilendirmede bulunuyoruz. Yapılan bilgilendirme sonrasında müdürlük dışından bir yerden hizmet almaları gerekiyor ise uygun kurumlara yönlendirmede bulunuyoruz. Hala şikayetçi olmadılar ise ve şikayetçi olmak isterlerse Adli Destek Görevlisi tarafından gerekli yönlendirmeler yapılıyor. Şikayet sonrasında adli sürecin başlaması süresi yalnız sürdürmelerinin tespit edilmesi durumunda adli destek görevlisi süreç boyunca psiko sosyal destek sağlanmaktadır” diye konuştu.