AFYONKARAHİSAR’IMIZIN EN YÜKSEK BARAJINI İNŞA ETTİK…
Afyonkarahisar, sahip olduğu geniş münbit toprakları ile ülkemizin ziraatına büyük katkı sağlamaktadır. Ancak su kaynakları sınırlıdır. Sulama mevsiminde yağışlar olmadığı için yağışlı mevsimlerde yağan yağmurun biriktirilmesinde zaruret vardır. Bu yüzden baraj ve göletlerin yapılması elzemdir. Ancak AK Partiden önce yapılan barajların sayısı bir elin parmakları kadar bile değildi. Afyonkarahisar’da zirai faaliyetleri daha da geliştirmek, hem çiftçilerimizin hem de ülkemizin kalkınmasını arttırmak için; baraj, gölet ve sulama tesisleri çok önemlidir. Sulama, ziraatta verimi çok artırmaktadır. Yani sulanan alanlarda 4 ila 13 misli zirai gelir artışı sağlamak mümkündür.
Afyonkarahisar’ın münbit topraklarını sulamak için son 18 yılda 41 baraj ve 23 gölet inşa ettik. Yani 64 biriktirme tesisini kazandırdık. Bu bir Dünya rekorudur. Bu barajlardan biri de muhteşem Çay Barajıdır. Çay Barajı, sahip olduğu 105 metre yüksekliği ile ilimizin en yüksek barajı olmuştur. Hemşehrilerimizin hasretle beklediği barajın temelini 2014 yılında büyük bir katılım ve coşku ile atmıştık. Yapılan hummalı çalışmaların neticesinde baraj inşaatı tamamlanmış ve su tutma çalışmaları başlamıştır.
Afyonkarahisar’a 300 Milyon TL’lik Muazzam Bir Yatırım Kazandırdık…
Çay Barajının temelden yüksekliği 105 metre olup, Ön Yüzü Beton Kaplı Kaya Dolgu tipinde inşa edilmiştir. Baraj inşaatında 3 milyon 150 bin m3 gövde dolgu imalatı yapılmıştır. Çay Barajının su biriktirme hacmi ise takriben 15 milyon m3’tür.
Çay Barajı Rolekasyon Yolları işi kapsamında Çay ilçemiz ile Isparta’nın Yalvaç ilçelerinin yaylalarını birbirine bağlayan 6.460 metre yeni ulaşım yolu yapılmıştır.
Çay Baraj, inşaat, kamulaştırma ve rolekasyon yolu çalışmalarının toplam maliyeti takriben 300 milyon TL’dir. Bu maliyette ve büyüklükte bir baraj, ilimizin kalkınması ve vatandaşlarımızın refah seviyelerinin yükselmesi için büyük katkı sunacaktır.
18.550 Dekar Münbit Arazi Suyla Buluşacak…
Çay Barajı, sulama işi ile birlikte Afyonkarahisar’ın en büyük sulama projesidir. Barajdan alınan suyla Çay Ovasında 18.550 dekar münbit arazi basınçlı borulu kapalı sistem ile sulanacaktır. 2020 yılı birim fiyatlarıyla yıllık 29 milyon TL zirai gelir artışı sağlamak mümkün olacaktır. Ayrıca 7.240 kişiye zirai istihdam sağlanacaktır. Sulama işinin inşaatında %92 fiziki gerçekleşme sağlanmış olup, 2021 yılının ilk yarısında tamamlanması planlanmaktadır.
Çay ve Bolvadin İlçelerimizin İçmesuyu Problemi Kökünden Çözülüyor…
Çay Barajı, sulama faydasının yanında aynı zamanda içmesuyu maksatlı bir barajdır. Baraj ile Çay ve Bolvadin ilçe merkezleri ile Bolvadin’e bağlı Dişli ve Özburun beldeleri ve 20 köyümüze yıllık 7,53 milyon m3 Sultan Dağları’nın menba kalitesinde içme suyu temin edilecektir.
Çay Barajı’ndan söz konusu yerleşim yerlerine içmesuyu iletecek isale hatlarının inşaatları tamamlanmıştır. Barajdan alınan suyu arıtıp yerleşim yerlerine verecek içmesuyu arıtma tesisinin inşaatı ise devam etmektedir. Günlük kapasitesi 30.845 m3 olan tesis ile Çay ve Bolvadin ilçelerimizin yanı sıra 2 belde ve 20 köyümüze menba kalitesinde içme ve kullanma suyu temin edilecektir.
Çay Barajına Karşı Çıkmalarına Rağmen İlimize Kazandırdık…
Çay Barajının proje çalışmaları DSİ Genel Müdürlüğüm döneminde hazırlanmıştır. O dönemde ve daha sonra Bakanlığım döneminde Çay Barajını yatırım programına aldırmak için büyük emek sarf ettim. O dönem Devlet Planlama Teşkilatında (DPT) çalışan bazı uzman ve yöneticiler bu barajın fizibil olmadığını öne sürerek projeye karşı çıktılar.
Başından sonuna kadar bizzat takip ettiğim bu proje için gerekli bütün ilmi açıklamaları ve raporları hazırlayarak özellikle DPT’de projeye karşı çıkanları ikna ettim. Hem sulama, hem de içmesuyu bakımından ilimize büyük katma değer sağlayacak bu muazzam projenin tamamlanmasından büyük bir sevinç ve gurur duyuyorum. Çay Barajı, Çay ve Bolvadin ilçelerimize, Afyonkarahisar’ımıza ve ülkemize hayırlı, uğurlu olsun.
İlimizi, bölgemizi ve ülkemizi kalkındırmak için her zaman olduğundan daha fazla çalışacağız. Ekilmedik, sulanmadık bir karış arazi bırakmadan ülkemizin üretimine ve kalkınmasına daha fazla katkı sunacağız.
Devletimiz, her zaman çiftçisinin, vatandaşının yanındadır.
Rabbimiz üretiminizi, kazancınızı bereketli kılsın. Bütün milletimizi kaza ve beladan, salgın hastalıklardan muhafaza eylesin.
Çay Barajımız ilimize ve Ülkemize hayırlı olsun.
Prof. Dr. Veysel EROĞLU