Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nin genişletilmesine yönelik yıllardır devam eden çalışmalar olumlu sonuca ulaşmak üzere. Önümüzdeki günlerde 1 milyon 600 bin metrekarelik faydalı parsel OSB’ye ilave edilerek 219 yeni yatırım parseli yatırımcıların hizmetine sunulacak
1980 yılında Afyonkarahisar’a 4 kilometrelik mesafedeki Çapak çayırı olarak bilinen bölgede 226 parsel mevcutla kurulan Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nin genişlemesi için çalışmalar hız kazandı.
2003 yılına kadar Müteşebbis Heyet öncülüğünde 314 parsele ulaşan Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapılabilecek sadece 2 parsel kaldı. 4 milyon 944 bin metrekare, yani 494 hektar büyüklüğe sahip Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi arazisinin 3 milyon metrekarelik bölümünün “faydalı parsel” olduğunu belirten Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu “Organize Sanayi Bölgemizde yaklaşık 8300 kişi istihdam ediliyor. 14 bin metrekareyi aşkın bir alan Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verildi. Mimar Sinen Meslek Lisemiz burada hizmete başladı. Ayrıca 2 özel Kolejimiz OSB bünyesinde hizmet veriyor. Bu kolejlerde toplam 1650 öğrenci bulunuyor” dedi.
1988 yılında yapılan elektrik hattının yenilenme gerektirmesi nedeniyle yeni elektrik hatları çekildiğini, bu hatların 25 yıl gibi bir süre ihtiyaca cevap vermesinin planlandığını belirten OSB Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu, “Trafo binalarımız da teknolojik olarak yenilendi. Camimizin içerisi ve bahçesinde yeni düzenlemeler yaptık. Bankalar, noter, market, lokantalar. Elektrik malzemeleri satan işyerleri organize sanayi bölgemizin ihtiyaçlarını karşılıyor. Borusan firması tarafından yaptırılan kreşimizi de pandemi sürecinden sonra yeniden hizmete alacağız. Şahitler Kayası bölgesinin arkasında 300 bin metrekarelik alanı lojistik üs olarak hizmete alacağız. Demiryoluna sıfır noktadaki bu bölgeden limanlara ve ticaret merkezlerine OSB’nin hammadde ve ticaret bağlantısı kurulacak. Burada gümrük binası da yapılacak” dedi.
Organize Sanayi Bölgesi’nin büyütülmesi için OSB’den Beyyazı Beldesi istikametine doğru olan 4 milyon metrekarelik alanın talep edildiğini, ancak bu alanın bir bölümünde sulama hatları bulunması nedeniyle taleplerinin komple reddedildiğini belirten OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, “Sayın Bakanımız Veysel Bey’in büyük gayretleri ile o müracaatımızı red damgası yemeden geri aldık. Sulama alanlarının bulunduğu bölgeyi talebimizden çıkartarak yeniden müracaatta bulunduk. Projede var olan, ama realitede bulunmayan kanallar nedeniyle ilk müracaatımız reddedildi. Bu nedenle genişleme noktasında yeni adım atamamıştık” dedi.
Son 3 aylık dönemde yeni gelişmeler yaşandığını, koruma bandına yönelik yeni yönetmeliklerin yürürlüğe girdiğini belirten Afyonkarahisar OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, “Yeni yönetmeliklerle ada bazında kamulaştırmaya izin çıktı. Böylece 2017 yılından bu yana beklemede olan genişleme taleplerimizle ilgili son 3 aylık zaman zarfında sevindirici gelişmeler yaşandı. OSB’ye bitişik 1 milyon 600 bin metrekarelik alanda 219 yeni parselimizin yatırımcıların hizmetine açılmasını planlıyoruz” dedi.
Yeni yönetmelikler yürürlüğe girmeden önceki dönemde genişleme alanında bulunan arazileri OSB Müdürlüklerinin kamulaştırmasının öngörüldüğünü, yeni yönetmeliklerle Belediyelerin kamulaştırmayı yapmasının, OSB yönetimlerinin ise kamulaştırılan alanlardaki altyapıyı gerçekleştirip araziyi yeni parselleri yatırımcılara açmasının önünün açıldığına dikkat çeken Afyonkarahisar OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, “Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu, Valimiz Sayın Gökmen Çiçek, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Zeybek, İGM Başkanımız Sayın Burhanettin Çoban, Borsa Başkanımız sayın Mehmet Mühsürler bu konuda bizlere büyük destek sağladılar. Yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ve yöneticilerimizin verdiği destekle Organize Sanayi Bölgemizin genişlemesinin önü açılmış oldu. Şimdi sulama kanallarının bulunduğu belirtilen alanları talebimizden çıkartarak, geri kalan için yeniden talepte bulunduk. Bu talebimiz olumlu karşılandı. Yeni yatırımlar için yeni parsellerin tahsisini gerçekleştirebileceğiz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” Dedi.
OSB’nin bitişiğinden Beyyazı Beldesi’ne doğru olan güzergahta belirlenen arazileri Afyonkarahisar Belediyesi’nin kamulaştırdıktan sonra OSB’ye devredeceğini, yeni genişleme alanında sektör sektör düzenleme yapılacağını belirten OSB Başkanı Bekir Yeşilay, “Yatırımcılarımızdan ön başvuruları toplayacağız. Önceden yapılan başvurularla birlikte tüm müracaatlar istihdam, yatırım büyüklüğü, üretim gibi kriterlere göre değerlendirilecek ve tahsisler gerçekleştirilecek. Kamulaştırma bedelinin altında ya da üstündü bir bedelle tahsis etmenin kanunen imkanı yok. Kamulaştırma bedelleri belirlendikten sonra kanunların öngördüğü şekilde yeni parsellerin fiyatlandırması yapılacak. Maliyet belli olduktan sonra fiyat tespiti gerçekleşecek” dedi.
SON GELİŞMELER ANLATILDI
Afyonkarahisar Organize Sanayi Bölgesi ve genişleme çalışmalarımızın son durumu hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Afyonkarahisar TSO Meclis Başkanı Mehmet Sıtkı Merdivenci, Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Abdülkadir Konak, MÜSİAD Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Karakol, TÜMSİAD Afyonkarahisar Şube Başkanı Celal Bangir, AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Sayın, Afyonkarahisar Basın Yayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt, Afyonkarahisar OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Mutluer, Bölge Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu katıldılar. Toplantıda, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay ve Bölge Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu Afyon OSB ve genişleme çalışmalarının son durumu hakkında sunum yaptılar.