Tarih: 26.11.2022 18:07

100 il, 1000 ilçe olacak mı?

Facebook Twitter Linked-in

 

Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında yeni ilçe ve illerin oluşturulması konusu konuşuldu. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Polat Yılmaz ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.

 

Yeni ilçe ve iller konusunun henüz ülke gündemine gelmediğini söyleyen Gazeteci İsmail Akar, “Önümüzdeki yerel seçimler hesaplanarak Türkiye’de il sayısını 100’e, ilçe sayısını ise 1000’e çıkarma çalışmaları var. Bu konuda çeşitli analizler yapılıyor. Şu an 81 il, 943 ilçe bulunuyor. Bazı beldeler ilçe, bazı ilçeler ise il yapılacak. Şu anda Afyonkarahisar’ın nüfusu 744 bin 179. İlçelerimizden il olacak bir ilçe yok. Ülke genelinde ise Bandırma, İnegöl, Çorlu, Lüleburgaz, İskenderun, Polatlı, Fethiye gibi ilçeler il olmaya aday. Bu durumda bu ilçeler il olduğunda bazı iller ilçeye dönüşmüş oluyor. Mesela Cizre il olursa Şırnak Cizre’ye bağlanıyor. Yüksekova il olursa Hakkari bu ilçeye bağlanmış olacak. Yeni illerle Aydın ve Mardin büyük şehir olma haklarını kaybediyorlar. Afyonkarahisar’ın en büyük beldesi 7 bin 427 nüfuslu Işıklar. En küçük ilçe ise 1037 nüfuslu Kızılören. Bu konu şekillendikçe birçok belde ilçe, birçok ilçe ise il olmak isteyecek. Kısacası bu pilav çok su kaldırır” dedi. 

 

“İdari yapılanmaya ihtiyaç var”

 

Ülkemizde büyük bir idari yapılanmaya ihtiyaç olduğunu kaydeden Gazeteci Polat Yılmaz, “Mesela Kızılören’in ilçe olmaması lazım. Gazlıgöl’ün de ilçe olması lazım. Çünkü oraya ciddi sayıda insan termal için geliyor. Yine yeni yasayla Çölovası bölgesinde Tatarlı da ilçe yapılabilir. Bu yeni düzenlemeye plaka düzenlemesini de dahil etmek lazım. 67’den sonraki illeri bir çoğumuz bilmiyoruz. Plakaların yurt dışında olduğu gibi harf gruplaması ile yeniden düzenlenmesi gerekli. İdari düzenleme deyince 1954 seçimleri sonrası Kırşehir’den oy alamayan Menderes’in bu ili ilçe yapmasını anımsadım. Yine Özal döneminde de birçok yerleşim yeri ilçe ve il yapıldı. Şimdi yeniden bu konu gündeme gelince en az 300 il, 1500 ilçe adayı çıkacaktır. Bu yeni düzenlemenin siyasete de mutlaka katkısı olacaktır” diye konuştu.

 

“Bu konu daima siyasetin gündeminde”

 

Seksenli ve doksanlı yıllarda beldelerin ilçe, ilçelerin il yapılması vaadinin sık sık siyasetin gündemine geldiğini anımsatan Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Biz eskiden 67 ili bilirdik, günümüzde bu sayı 81’e çıktı. Bu konu daima siyasetin gündeminde yer aldı. Mesela Ankara Yenimahalle’de bazı mahalleler Çankaya’ya bağlandı. Amaç siyasi netice alabilmekti. Ama bununla bir değişim olmadı. Geçmişte Rahmetli Demirel’in Dinar’ı il yapacağı söylentileri çıkınca Bolvadin’in de il olması için dergi çıkarıldığını hatırlıyorum. Beldelerin ilçe, ilçelerin il yapılacağı gündeme gelince o yerleşim yerlerinde hareketlenme oluyor. Bence ülkemizde idari yapılanmada problemler var. İl merkezine uzak ilçelerinde yaşayanlar bağlı olduğu il merkezine değil de yakın ile gidererek ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Ben idari yapılanmanın çağın gerektirdiği şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir de ilimize mutlaka Karayolları Bölge Müdürlüğü getirilmeli” dedi. 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —