Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar İl Başkanı Yalçın Görgöz, dün açıklanan 2023 yılından itibaren geçerli olacak asgari ücretin ne asgari ücretliyi, ne de işvereni memnun ettiğini söyledi. 

 

Geçen yıl 2 bin 825 TL olan asgari ücretin, 2022 yılı için 4 bin 250 TL olmasının ardından iğneden-ipliğe gelen yüksek oranda zamlar sebebiyle bu artışın, çalışanların henüz zamlı maaşını almadan eriyip gittiğini ifade eden Başkan Görgöz, “Hal böyle olunca 2022 Temmuz’unda asgari ücrete ek bir artış daha yapılmış ve 5500 TL olmuştu. Bu ek artışta çare olmadı. Çünkü enflasyon yükseliyor, hayat pahalılığı artıyor, vergiler, cezalar derken hayat yaşanmaz hale geliyordu. Ülkemizde asgari ücret “tek kişi” için hesaplanıyor ama biz biliyoruz ki çalışanların önemli bir kesimi bu ücretle en az 4 ya da 5 kişilik bir aile geçindiriyor. Onların temel gereksinimlerini içeren yaşam tutarları ise asgari ücretin çok daha üzerinde” dedi.

 

Yeni asgari ücretlinin ocak maaşının 1 Şubat’ta ödeneceğine dikkat çeken Görgöz, “Türk-İş tarafından açıklanan Kasım ayı açlık sınırı 7 bin 785 lira idi. Bu tutar aylık gıda enflasyonu göz önüne alındığında, Ocak ayı sonunda 8650 lira olacak. Yani asgari ücret açlık sınırının da altında kalacak ve 1 ayda buharlaşacak. Velhasıl asgari ücretliler başına geleceklerin farkında ve yeni asgari ücretten memnun değil!” diye konuştu. 

 

Asgari ücret artışını işveren açısından değerlendiren CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, şunları söyledi;
“Yeni maaş zammıyla 1 asgari ücretlinin işverene maliyeti, eğer işveren hazine teşvikinden yararlanıyorsa 11.759 TL, yararlanamıyorsa (bu ücretlere yemek, servis vb giderler hariç) 12.259 TL. Bir çalışanın işverene maliyeti, yüzde 70 oranında artıyor. Şimdi “eğri oturup doğru konuşmak” gerekirse; bir işverenin bu ekonomik koşullarda, artan maliyetleri karşılayabilmesi mümkün görünmüyor. Zaten elektrik, doğalgaz, akaryakıt vb zorunlu girdileri artan bir işletmenin, bu koşullarda ayakta kalabilmesi çok zor! Böylesi krizler yaşandığında, işverenin aklına gelen ilk önlem şekli maalesef “işçi çıkartarak” maliyeti düşürmeye çalışmak olmuştur. Ancak doğru çözüm yolu bu değildir. Gelinen noktada, işverenlerde açıklanan yeni asgari ücret tutarından memnun değildir!”


Yeni asgari ücretten kimse memnun olmadı

Yeni asgari ücretten kimse memnun olmadı