Şuhut'ta Bağımlılıkla Mücadele Farkındalığı Etkinlikleri

Bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla Şuhut Kaymakamlığı tarafından "Bağımlı Olma Özgür Ol" temalı Şuhut İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Şuhut Kadın Kültür Evi arasında Voleybol Dostluk Müsabakası düzenlendi.

Kaybedenin olmadığı dostluğun kazandığı bu mücadelenin sonunda Şuhut Kaymakamı Harun Reşit Han tüm katılımcılara üstün gayretlerinden dolayı belge takdim etti.

Şuhut İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sercan Yıldız konuyla ilgili açıklamalarında, "Sizce bağımlılığın tanımı nedir ve nasıl ortaya çıkar ?

+ Bağımlılığı; kişinin kullandığı bir madde, nesne veya yaptığı bir davranış üzerinde kontrolünü kaybetmesi olarak tanımlayabilirim.

Bağımlılık pek çok etkenin bir araya gelerek oluşturduğu bir tablodur. Kişi doğduğu andan itibaren öğrenmeye ve dış dünyanın etkilerine açık

bir hale gelmeye başlar. Tüm bu süreçte, maruz kaldığı durumlar karşısında kendini koruyabilmek adına bir baş etme yöntemi geliştirmek durumundadır.

Geliştirdiği bu baş etme yönteminin sağlıklı ya da sağlıksız oluşunu; yaşadığı ortam, ebeveyn tutumları, sosyokültürel çevresi yakından etkilemektedir.

Ebeveynlerin çocuklarına karşı sağlıksız tutumlar sergilemesi, aile üyelerinin herhangi birinde bağımlılık öyküsü olması, tehlikeli arkadaş seçimleri,

başarısız geçen bir eğitim hayatı ve yaşadığı toplumun bağımlılığa bakış açısı risk oluşturabilecek etkenler arasındadır.

Bağımlı bireye yaklaşım nasıl olmalıdır ?

+Kişi ile iletişime geçmeden önce sakinleşmeli ve panik yapılmamalıdır, İletişim kurulduğu esnada kişi madde etkisinde olmamalıdır,

En önemlisi de yargılamadan iletişim kurulmalı, amacınızın destek olmak ve yardımcı olmak olduğu belirtilmelidir. Bireyi

tekrardan sağlıklı sosyal bir ortama kavuşturmak alacağımız en güzel sonuç olacaktır.

Peki Sercan Bey bağımlılığın tedavisi mümkün müdür ?

Bağımlılık kronik hastalıklara benzer özellikler gösteren bir hastalıktır; ancak doğru tedavi yöntemleri ile güzel başarılar elde etmek mümkündür. Tedavi sürecinde gönüllülük esastır, kişinin tedavi için istekli ve motive olması beklenir. Bağımlılık tedavisi genel olarak ayaktan ve yatarak yapılan tedavilerdir. Tıbbi tedavi sonrasında bireyin terapi ve rehabilitasyon programları içinde yer alması, eski sosyal yaşamına geri dönmemesi ve yaşamını sağlıklı bir biçimde sürdürmesi tedavide başarı oranını artırmaktadır" dedi.

Haber: Recep Dikici

 


Şuhut'ta Bağımlılıkla Mücadele Farkındalığı Etkinlikleri

Şuhut'ta Bağımlılıkla Mücadele Farkındalığı Etkinlikleri