Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2022 yılı Kasım ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.

 

Merkez Bankasının faiz kararını hatırlatan Serteser, politika faizinin 1,5 puan indirildiğini söyledi.

Politika faizinin yüzde 9'a düştüğünü belirten Serteser, bu kararın piyasalara uzun vadede olumlu yansıyacağını düşündüğünü ifade etti.

 

TÜİK VERİLERİ

 

TÜİK enflasyon verilerine değinen ATSO Yönetum Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser; “Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre yıllık Tüketici Fiyat Endeksi 

yüzde 85,51; Üretici Fiyat Endeksi ise yüzde 157,69 olarak kaydedildi. TÜFE ile ÜFE arasındaki makasın her ay daha da açıldığını görüyoruz. Her ne kadar ülkemiz, yüksek enflasyon yaşayan ülkeler arasında yer alsa da, bu sorunun küresel bir konu hâline geldiğini de vurgulamak gerekir. Amerika Birleşik Devletleri’nden İngiltere’ye, Almanya’dan, Fransa’ya gelişmiş ülkeler de çift haneli enflasyonla mücadele etmeye çalışıyorlar” dedi.

 

MERMER SEKTÖRÜNDEKİ DURGUNLUK

 

Piyasalardaki durgunluğun mermer sektöründe ciddi bir şekilde hissedildiğine işaret eden Serteser; “Benim müşahede ettiğim bilhassa mermer sektöründe bu durgunluk ciddi bir şekilde hissediliyor. İhracatın düştüğü, siparişlerin azaldığı, hatta iptal ettiği bir ortama girmiş durumdayız ki bu da tespitlerin doğruluğunu gösteriyor. Pandemi döneminde bile mermer sektöründeki siparişler bu derece yavaşlamamıştı. 

Bununla birlikte IMF’nin Ekim 2022’de açıkladığı ve güncellenmiş verilerin yer aldığı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, ülkemiz, 2022’yi dünyanın en büyük 20’nci ekonomisi olarak bitirecek. 2024 yılında ise 19’uncu sırada yer alacak. 

İnanıyorum ki, ülkemiz için çalışmayı sürdürdükçe dünyanın ilk 10 ekonomisine gireceğiz” diye konuştu.

 

SEVİNDİRİCİ HABER GELDİ

 

Afyonkarahisar ekonomisinin her geçen gün büyüyüp geliştiğine dikkat çeken Serteser, SGK çalışan verileri tablosuna bakıldığında yüzde 27,74 ile en büyük oranın ‘nitelik gerektirmeyen işlerde çalışanlar’ grubuna ait olduğunun altını çizdi.

 

Serteser; “Bu sorunun kısa vadede çözülemeyeceğini biliyoruz. Ancak çocuklarımız ve gençlerimiz için doğru bir eğitim ve kariyer planlamasının yapılmasına ihtiyaç olduğunun anlaşılması açısından bu oranın önemli olduğunu görüyorum” dedi.

 

Afyonkarahisar adına sevindirici bir haberi paylaşan Serteser; “2010-2021 yılları arasında TR33 bölgesinde kadın istihdamı konusunda oransal olarak en yüksek artış gösteren il, yüzde 144 oranı ile Afyonkarahisar olmuştur” diye konuştu. 


Serteser; Üretici Fiyat Endeksi yüzde 157,69 oldu

Serteser; Üretici Fiyat Endeksi yüzde 157,69 oldu