Afyonkarahisar Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkan Adayı, Modern Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı ve Afyonşehir gazetesi sahibi Hakan Dilek, Gün FM’de İsmail Akar’ın sunduğu Gündem Özel programına konuk oldu. 

Programda konuşan Hakan Dilek, “Sanayideki geçmişimiz 80 yılı aşkındır. Amcan ve babam sanayide oto elektrikçisi idi. Tabii eskiden bizlerinden ortaokuldan sonra sanayide çalışmaya başladım önceden de sanayi alışkanlığım var. Kırk yıldır da bu işle devam ediyoruz. Başkan adaylığım açısından da Afyonkarahisar sanayisine hizmet edilmesi gerektiğini düşündüm. Madeni sanatkarlar için 3 yıldır  yer verdiği için Mehmet Emin Birliktir Başkanıma teşekkür ediyorum. Bu adaylığımı Sayın Birliktir adaylığını koymadığı için katıldım” dedi.
ÇIRAKLIK ANLAYIŞI DEĞİŞTİ
Çıraklı eğitimlerinin ekonomik olarak değiştiğinden bahseden Dilek ifadelerinde, “Eskiden babamın zamanında  sanayi sektöründe çocukları getirip çıraklık için eğilmesini isteyen halkımız eti senin kemiği benim tabiriyle çocuklarının meslek dalı öğrenmesini isterlerdi  şimdi ise ekonomiden dolayı çocuğuma ne kadar para verecek diye düşünüyor. Küçük esnafın para maliyetlerinin arttığı SSK istendiğini görüyoruz. Son dönemlerde gördüğümüz gibi son 10 yılda yapılmayan zamlar yapıldı.Doğalgaza elektriğe suya yapılan zamlar küçük esnaflarımız için kambur oldu . Küçük esnaf devletin ve milletin omurgasıdır. Bu nedenlerden dolayı mağduriyet yaşamakta olan küçük esnaflar devletimize ve hükümete karşı değildir hiçbir zaman ama bu zorlu sürecide atlatacağına inanıyorum” dedi.
GENÇLERİMİZİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ
Dilek, “Şimdi ikinci sanayiye gittiğimde ve iki tane sanayi sitemiz var bizde üçüncü sanayimizin inşaatını yapıyoruz. Afyonkarahisar’ da dışarı çıktığımızda mesleki kalitenin arttığını görüyoruz. Burada gençlerimizin de çok büyük bir payı olduğunu düşünüyorum gençlerimizin önünü de açacağımızı düşünüyorum. Akşam bir toplantıda 100 e yakın dizayn edilecek arabalar var bakıyorsunuz arabanın eski hali ve yeni hali arasındaki fark çok güzel. Modern sanayi yapı ve kredi kooperatifinde Mahmut emin Birliktir’ inde çok büyük katkısı ve desteği vardır. AFSÜ alanından tutun bunların yanında siyasi olarak da Burhanettin Çoban’ın da bu projeye güven verdiler. Dönemin Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın kattığı alt yapı desteği 30 bin TL’lik bir yatırım. Yapılan inşaatın kaba inşaatı bitti.İnşallah 2022 de biz bu yolu başaracağız.”
‘KÜÇÜK ESNAFI DÜŞÜNEREK 246 TANE DAHA DÜKKAN YAPIYORUM’
Dilek, “Afyonkarahisar’a Bölgenin en büyük Modern Sanayi Sitesini kazandırdık. Modern Sanayi sitesi olarak her zaman devletimizin yanınızdayız.  382 tane dükkânımız tamamlanmak üzere.  Hatta 382 tane dükkanın yetmeyeceğini gördüğümüz için şuanda 246 tane daha 60 metrekarelik yüksekliği 9 ön cephesi 50 metre 246 tane dükkan yapıyorum. Neden 60 metrekare derseniz. 100 metre kare dükkanımızı alan esnafımız oto elektrikçi ise eğer cıvatacı, üstüpü satan esnaf ise ona da büyük geliyor. Ama bir kamyoncuyu düşünürseniz de küçük geliyor.  Orada da biz küçük esnafı düşünerek planladık.” 
‘İHTİSAS KOLEJİNİ AFYONKARAHİSAR’A KAZANDIRMAK SİTİYORUM’
“Esnafımızın bürokratlarla arasında köprü olacağımızı düşünüyoruz. Benim hayalim Dumlupınar mahallesinden geldiğimiz sanayiler, sokak aralarından büyük bir KOBİ sanayisi. Burada da iki hayalim var inşallah burada da hep beraber milletvekillerimizle de görüştüğüm tabi sizlerle de gerçekleştirmek istediğim İhtisas Koleji adı altında mesleki eğitim merkezi kurmayı düşünüyorum. Bizim en büyük sıkıntımız ara eleman çekmek. Ben kendi çocuğumu sanayiye götürmezsem elin çocuğu gitmez. Eskiden kırsal bölgelerde çocuklar okumuyordu vs ama şimdi çocukları meslek lisesine gönderiyorsun bu alanda meslek liselerindeki uygulamayı da yanlış görüyorum.  Çok akıl seviyesi yüksek insanların tercih edilmesi gerekiyor. Belirli bir dönemden sonra artık orada dersleri başarısız, iş yapamayan yada iş beceremeyen insanlar meslek lisesine gider oldu. Bu da sanayimizi etkiliyordu. Orada ara eleman düşünüyoruz.”
‘BÖLGEDE TEKRAR YAPILANMA OLCAK’
Başkan adayı Hakan Dilek, “25 odalı bir otel lokal ve düğün salonu olan bir otel yapmak istiyoruz. Doğudan batıya geçilen bir yol. Türkiye’de şehirler genelde batıya doğru gelişir. Biz burada sanayimizi batıya doğru götüremeyeceğimiz için orada termallerimiz var. Bu taraftan bakarsak Sultandağı, Çay, Bolvadin, Sülümenli, Salar , Sülün derken yaklaşık burada da 20-25 tane köyün ve 5-6  ilçenin faydalanacağı  bir sanayi. Afyonkarahisar sanayisini zaten buralar besliyor. Özal’ın bir GAP projesi vardı. Bir alan yapıldı bir baraj yapıldı. Ben de Afyonkarahisar’ın gelişmesi konusunda yeniden bir yapılanmanın ve projelerin bu bölgede olacağını düşünüyorum” diye konuştu. 
‘KÜÇÜK ESNAFIMIZIN GÖNLÜ BÜYÜK’
Hakan Dilek konuşmasını şöyle devam ettirdi: “Esnafın projeleri bitmez!’ Bizim burada gelişime ihtiyacımız var. Komşu komşuya rekabet olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bir berberimizin bir müşterimize yapmış olduğu hata varsa bu benim sanayideki oto elektrikçisini de etkiliyor. Bir esnafın tutumunda problem varsa bu diğer illere örneğin Eskişehir’deki ticaretine de yansır diye düşünüyorum.  Benim aday olduğum oda şuan 81 taneye yakın meslek kuruluşundan ibaret. Bunların içerisinde kaybolmaya yüz tutmuş meslekler var. Keçecilik, imamecilik,  alemcilik, tamirci, kaportacı sarraf vb. Ticaret Odasının küçük esnaf bölümüdür. Baktığınızda biz bir küçük esnafımız ama gönlü büyük, yüreği geniş esnafız.”
BAŞKAN ADAYI DİLEK, PROJELERİNDEN BAHSETTİ
Oda Başkanı adaylığında seçimi kazanırsa gerçekleştirmek istediği projelerden bahseden Madeni Sanatkârlar Esnaf Odası Başkan Adayı Hakan Dilek, “Esnafların yeni ürün üretmesi için araştırma geliştirme (ARGE) ihtiyacımız var , inovasyonla ilgili çalışmalarımız olacak, seminerler olacak. Halkla ilişkilerimizi güçlendireceğiz. Fuarlar daha geliştirip Afyonkarahisar’da da kendi ürünlerimizin tanıtımını yapmak istiyoruz. Donanımlı araçlar yapılan ürünlerin sergisi gibi. Esnaf fuarı planlıyoruz. Esnafımızın konaklayabileceği anlaşmalı yerlerimiz olsun istiyorum. Oralardan esnaflarımız faydalansın istiyorum. Ahilik Haftası ile ilgili kutlamalar yapılıyor. Ahiliğin daha çok vurgulanmasını istiyorum. Birliktir başkanlığında biz 8-10 tane esnaf gecesi düzenledik. Kendi içerimizde 20 yılını 30 yılını dolduranlara onore edici plaket takdim ettik. Kendi içimizde bunları genişletmek istiyoruz. Esnafımıza yardımcı olabilecek hukuksal danışmanlık da sağlayacağız. Üç tane avukatımız var. Onların öncülüğünde başına gelmiş bir kaza veya hırsızlık gibi olaylarda dilekçesini yazabileceği 7/24 esasına göre danışabileceği avukatlarımız var. Mali verilerini yönlendirebilecek kişilere ihtiyaçları var. Yılsonu geldiğinde muhasebesel bir danışmanlık da sağlayacağız. Fikir sorabilecek ve takıldıkları noktalarda öğrenebilecekler. Esnaf yardımlaşma sandığı planlıyoruz. Esnafımızın desteğe ihtiyacı var. Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakaş hocam her zaman bize destek vermektedir. Otomotiv bölümü hocalarımızla projelerimiz olmasını istiyoruz. Hem eleman yetiştirip ara eleman ihtiyacımızı çözeceğiz hem de onları da hem okullu yapmak istiyoruz” dedi. 
‘ÇOCUKLARIMIZI ESNAFLIĞA ÖZENDİRMEK İSTİYORUZ’
Esnafın çırak bulmada güçlük çektiğini ve bulsa da maliyetlerin arttığından bahseden Dilek, “Herkesin çocuğu bayraklı masa istiyor. Yağlı paslı işlerden uzak duruyor. Herkesin çocuğu öğretmen doktor mühendis olacak diye bir durum yok. Çok akıllı çocuklarımız var bunları esnaflığa özendirmek istiyoruz. Mesleki eğitim merkezleri diye devletimizin almış olduğu kararlarla asgari ücretin 3te birini direk veriyorlar. 1000-1100 gibi bir maliyet ediyor. Asgari ücret 4 bin 250 TL oldu. Esnaf ve sanatkarın yüzde 50-55  gibi bir fiyat geldi 1000 TL SGK yatırırken bin 400 oldu. Dükkân kirası falan derken maliyetler arttı” dedi. 
BEN GAZETECİ DEĞİLİM, FİNANS MÜDÜRÜYÜM 
3 aydır esnaf ziyareti yaptığını belirten Hakan Dilek, “Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. İyi ki ben sanayi sitesinde yetişmişim. Sanayi sitesinde bu işleri yapmışım. Her gördüğümüz yerde kucaklandığımızı gördük. Geçenlerde babamın bir arkadaşı ile karşılaştım. Pandemiden dolayı cenazesine gelemeyenler oldu. Baban benim çocukluk arkadaşımdı diyen gözleri yaşlanan kaç kişiyi gördüm. Geçmişimiz var ki burada insanlara söyleyebiliyoruz. “Hakan Dilek gazeteci” diyorlar. Ben gazeteci değilim, finans müdürüyüm. Ama o da memleketimize yapacağımız bir sektör olarak hizmet ediyoruz. Oto elektrikçisi Mehmet dilek’in oğluyum. Ben bize bu fırsatı veren Birliktir Başkanıma teşekkür ediyorum. Sokağa çıktığımızda bizi kucaklayan esnaflarımızı gördük. “
‘YARIM SAAT GELSİNLER BEN ONLARA 4 YIL 7/24 HİZMET EDECEĞİM’
Dilek, “Esnaflarla karşılaştığımızda benim çocukluğumu anlatıyorlar. Bir hastamız vardı. Bir rahatsızlık geçirmiş. Evde sağlık hizmetleri var 2 ay olmuş hizmet alamamış. Bizde yetkili kurumlara ulaştık sağ olsunlar ertesi günü evine hizmet gitti. Tabi bizim burada da karımız “Allah razı olsun” demeleri oldu. 1644 esnafımızın ben seçim günü gelmelerini istiyorum. Cumartesi günü olması avantaj mı dezavantaj mı bilemiyorum ama esnaf bizi tercih edecekse gelecek. Çünkü sorunları orada konuşacağız. Saat 11’de başlayacak genel kurulumuz. Saat 5’e kadar devam edecek. 26 Şubat Cumartesi günü Yasemin Düğün Salonunda saat 11’de başlayacak genel kurulumuz ben onların yarım saatini istiyorum yarım saat gelsinler ben onarla 4 yıl 7/24 hizmet edeceğim. Bunun sözünü veriyorum.  Benim telefonum hiç kapalı olmaz. Gece 3’te 5’te arayabilirler. Tabiî ki her zaman yardımcı olacağım. İnşallah hep birlikte esnafımızı belli bir noktaya getireceğiz. Geçmişimiz var, sıktığımız eller bunu gösteriyor. Bu işi yapabileceğimizi bunun daha iyilerini yapabileceğimizi söylüyor. Esnaf ve sanatkarımız dolaştırdı bizi bütün gizli zenginliklerimizi gördük. İnternet ve web tabanlı bir site yapacağız. Afyonun sanayi sitesinde ne var. Afyonda kim ne yapıyor? Neler yapılıyor? Bunlarla beraber afyonu dünyaya tanıtmak istiyoruz.  Bunlarla esnafımızı gün yüzüne çıkaracağız” diye konuştu. 
‘ESNAFIN EN BÜYÜK PARTİSİ EKMEKTİR’
Esnaf ve sanatkarın siyasi partisi olmaz diyen Başkan Adayı Hakan Dilek, “Esnafın en büyük partisi ekmektir, devlete hizmettir, katma değer üretmektir. Kişisel verileri koruma kanunumuz var. Ben şimdiye kadar hiçbir esnaf ve sanatkarımıza üyelerimize bir tane mesaj atmadım. Esnaf ve sanatkârımızı bir siyasi arıyorsa bu bir baskıdır. O gün esnafımız özgür iradesiyle oy kullanacak.  Bir üyemizin erkek veya kadın hiçbirinin telefon numarasının başka A kişisinde B kişisinde olmasını istemiyorum.  Ama oy kullanma gününde atacağım. Çünkü seçildikten sonra zaten ben bayramını, doğum gününü, özel günlerini kutlarım. Benim partim ekmek partisi. Esnafın partisi olmaz diye düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.  
 

 


Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkan Adayı Dilek Gun FM Konuğu Oldu

Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkan Adayı Dilek Gun FM Konuğu Oldu