Afyon Kocatepe Üniversitesi bölge ve ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla gerçekleştirdiği ve bu sene “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Ulusal ve Uluslararası Ticari Potansiyeli” ana temasıyla gerçekleştirilen 7. Tıbbi, Aromatik ve Baharat Bitkileri Çalıştayı (AFSÜ-TAB 2023) 23-24 Kasım tarihlerinde başarıyla tamamlandı.

Orman ve Su İşleri Eski Bakanı Depremden Sorumlu Komisyon Başkanı Cumhurbaşkanlığı Özel Irak Temsilcisi Prof. Veysel Eroğlu konuyla ilgili açıklamalarında;

Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Hep birlikte bu alanı şaha kaldıracağız.”

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin tıbbi, aromatik ve baharat bitkileri alanında yıldan yıla artan ciddi bir ivme yakaladığını belirterek, “Türkiye’de bütün kurum ve bakanlıklar bu konunun ehemmiyetini kavrayarak sahip çıktı. Bunun daha da ilerlemesi için çalışmalar yapılması gerekiyordu. Ben burada Rektörümüze, Valimize ve Ticaret Borsası Başkanımıza teşekkür ediyorum. Artık Afyonkarahisar’da Tıbbi Aromatik Bitkiler Borsası kuruluyor. Bizler ham maddeyi üretiyor, dışarıya gönderiyor sonra da ithal ediyoruz. Artık bu kaynaklarımızın nihai üretimine geçmemiz lazım. Bu alanda üniversitelerimize, araştırma merkezlerine ve ticari kuruluşlara önemli görevler düşüyor. Hep birlikte bu alanı şaha kaldıracağız.

Türkiye’de bazı gruplar tarafından ilaç üretiminin önünün kesildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Eroğlu, şöyle konuştu: “Türkiye’deki ticari açığın en büyük nedenlerinden biri ilaç ithalatıdır. Bazı kuruluşlar, hem ülkede ilaç üretenin önünü kesiyor hem de dışarıdan ithal edilen ürünün muadilinin araştırmasını bile yapmıyor. Açıkça söylüyorum, bu kurumlara çeki düzen vermek gerekir. Türkiye’de ilaç üretiminin önünü kesmeyin! Bu bir vatan ihanetidir. Bunu, gerekirse her masada dile getireceğiz.”dedi.

Haber: Recep Dikici

 


Gururumuz Eroğlu: AFSÜ-TAB 2023 Afyonkarahisar’a 7. Tıbbi, Aromatik ve Baharat Bitkileri Çalıştayında Konuştu

Gururumuz Eroğlu: AFSÜ-TAB 2023 Afyonkarahisar’a 7. Tıbbi, Aromatik ve Baharat Bitkileri Çalıştayında Konuştu