Şuhut Esnaf ve Sanatkarlar Odasına aday olan Ali Altan, esnafların sorunlarını anlatıp, kendi önerdiği çözümleri sundu. Esnaf Odasını yöneten kişilerin kanunu iyi biliyor olması gerektiğini belirten Altan, farklı bir esnafçılık geliştireceğini belirtti. 

Tüketimin kolay olması, bir çok ürünün bir arada bulunması ve birazda toplumumuzun bilgisizliğinden ötürü ülkemizde artık ticaret alışveriş merkezlerinde dönüyor ve yerli olan küçük esnaf pek itibar görmüyor. Bunun ekonomik sorunları olduğu kadar elbette toplumsal sorunları da var. Devlette yapmış olduğu projeler ile  bunlara çözüm bulmaya çalışıyor. Esnafların bilinçlenmesi ve satışlarında bir standardın oluşması içinde esnaf odaları çalışmalarını yürütüyor. 

Küçük Esnaf Sahipsiz Değildir

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi üyesi olan Altan, "Esnaf ve Sanatkarlar Odasında yaklaşık 8 yıl görev yaptım. 2010 2018 yılları arasında hani bir yere eleman alıyoruz ya çıraklık bitti kalfalık da bitti sıra ustalık sürecini daha iyi yapacağıma inanıyorum. Tecrübelerime dayanarak daha faydalı yapmış olduğum hizmetlere istinaden eksik kalanlar var. Kafamda projeler var onları tamamlamayı düşünüyorum. Ben 2010 yılında görevi teslim aldım 350.000 lira kadar bir borçla devr aldım. 2018 yılında görevi bırakırken 200.000 lira kasada nakit para ile bıraktım. Yani yapmış olduğumuz hizmetler belli. İlçeye, esnafa kazandırdığımız hizmetler ortada. Zaman içerisinde yavaş yavaş eksik kaldığımız yerleri açıklama yapacağım. Yani şu anda açıklama yapmak etik değil. Seçime aşağı yukarı 5 ay gibi bir sürede var" dedi. 

"Tüzüğü İyi Biliyor Olması Lazım"

Esnaf Odasını yöneten kişinin kanunu ve tüzüğü iyi biliyor olması gerekir. Kanunu ve tüzüğü iyi bilmeden orada oturmanın hiçbir anlamı yok. Bizim hizmet için geldiğimiz süreçte oturan başkan olmayacak. Süreçte girişimcilik ve çalışmalarımızda her daim aktif olacağız. Esnafın sorunu varsa belediye ile iletişim halinde olması gerekiyor. İskenderun mesela maliye ile çok iyi diyaloğu olması gerekiyor. Küçük esnafın yıllardır çözülemeyen sorunları var. Bu sorunları ne yazık ki çözüm üretilememesi çok üzücü bir durum. Küçük esnaf kimdir, küçük esnaf bizim kapı komşumuzdur. Hepimizin İyi kötü bir bakkal hatırası mutlaka vardır. Başımız sıkıştığında yardım istediğimiz derdimizi paylaştığımız yani, mahalle bakkalımız Ahmet amcamız Ayşe teyzemizdir onlar. Komşularımız AVM'lerin tehdidi ile karşı karşıya kalıyor ve ihtiyaçları oluyor. Hani derler ya Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır diyoruz ya işte o gün bugündür. Yoksa her geçen gün kepenk kapatan esnaf çoğalacak ve devletin yetkililerine ve odalara olan güveni azalacaktır. Uzun yıllarını bu mesleğe adamış, babadan oğula devam eden bu mesleğin temsilcisi olan esnafın sorunlarının hükümetimizin ve odalarımızın en önemli gündem maddesi olması gerekir. Yerelde bazı odaların esnafın bunca sorunu varken bürokratik meselelerle ilgilenmeleri, yemeği veya veda yemekleri ile meşgul olmaları ve objektiflere poz vermekten öteye gitmeyen anlayışları ve çözüm üretmeyen tutumlarını hayretle izlemeye devam ediyorum. Tepkiler üzerine AVM'lere karşı olduklarına dair demeç vererek çözüm üretilemeyeceği gibi kurucusu oldukları Çarşı - AVM gibi marketlerin sadece AVM tabelasını indirip üst katındaki oda ofislerinden esnafın yanındayız diyenleri inandırıcı bulmayacağımızı bilmelerini isteriz. Bu anlattıklarım yaşadıklarımızın yanında devede kulak kalır desem abartmış olmam. Gerisi Arif olanı diyorum umarım anlarlar. Meslektaşlarımızın ve esnafımızın sorunlarına biraz olsun tercüman olabildiysek ne mutlu bize. Takdir ve teveccüh esnaf ve sanatkarlarımızın. Layık görürlerse göreve talibiz" sözlerine yer verdi. 


ALİ ALTAN "KÜÇÜK ESNAFLAR SAHİPSİZ OLMAMALI"

İGM ÜYESİ ALTAN "KÜÇÜK ESNAFLAR SAHİPSİZ OLMAMALI"